יום חמישי, 14 ביולי 2016

אקלים ומזג אוויר - אקלים :



ממוצע של מזג האוויר במקום מסוים בכל ימות השנה.
 
תחזית מזג האוויר המתפרסמת מודיעה לנו מה בקירוב יהיה מזג האוויר למחרת. כמעט בכל מקום בעולם יודעים אנשים בוודאות שעונה מסוימת של השנה תהיה קרה מעונה אחרת, וכן ידועים לכל המושגים קיץ וחורף. אולם רוב האנשים לא יודעים בוודאות מה בדיוק יהיה מזג האוויר ביום המחרת ובימים שאחריו. באנגליה, למשל, מרבים לדבר על מזג האוויר כיוון שלעולם אינם יודעים אם חודש אוגוסט, למשל, יהיה חם ויבש או קר ולח. לעומת זאת, אנשים בישראל יודעים כמעט ללא ספק שבחודשים יוני, יולי ואוגוסט לא ירדו גשמים. תושביהן של ארצות טרופיות, שבהן שוררת עונה יבשה ועונה לחה לסירוגין, יודעים בוודאות כי שבועות רצופים לא ירדו גשמים ותושבי נאות מדבר סהרה יופתעו ביותר אם ירד גשם באיזו עונה מעונות השנה. במדבר אטקמה שבצ'ילה לא ירדו גשמים מאה שנה ויותר.

בחלקי עולם רבים, במיוחד במערב אירופה ומערב ארצות הברית וקנדה, משתנה מזג האוויר מיום ליום ומשנה לשנה.לכן טוענים קלימטולוגים שיש למדוד את תנאי מזג האוויר מדי יום ביומו לפחות  במשך 30 שנים לפני שאפשר יהיה לקבוע ממוצאים אמינים לביטוי טיב האקלים המקום נתון.

כבר לפני אלפי שנים ידעו היוונים הקדמונים, כי אזורי העולם הסמוכים לקו המשווה חמים, האזורים הסמוכים לקטבים קרים והשטחים ביניהם לא חמים או קרים במיוחד. הם הגדירו את האזורים במונחים כלליים: האזור הלוהט, האזור הקפוא והאזור הממוזג.

האקלים משתנה אפילו בתחומי אזורים אלה, ממקום למקום במידה רבה מאוד. בארצות רחבות ידיים יש שוני אקלימי רב בין חלק אחד למשנהו. אפילו בישראל, שאינה ארץ גדולה, ידוע השוני האקלימי בין הגליל העליון ובין הערבה.

אקלימו של אזור נקבע על ידי השפעת הגומלין של היסודות האקלימיים השונים – טמפרטורה, רוחות, משקעים. אם שני אזורים יהיו בעלי אותה כמות משקעים שנתית, אין זאת אומרת שבשניהם קיים אותו אקלים. כך למשל, המשקעים השנתיים של תל-אביב שווים בכמותם למשקעים של פריז, אלא שבפריז יורדים גשמים כל השנה ובתל-אביב בחורף בלבד. הרי שבשני המקומות האקלים איננו שווה.אך גם האבחנה של אקלים על פי טמפרטורה בלבד אינה מספקת. הטמפרטורה השנתית של עדן שווה בערך לזו של סינגפור – אך שני המקומות הללו נמצאים בשני אזורי אקלים שונים. לכן ממיינים את האקלים לפי שני היסודות האקלימיים הללו גם יחד, וכן לפי חלוקה פנימית של היסודות – עונות שנה, קיצוניות, טמפרטורה ועוד.
 
בחינה נוספת המאפשרת למיין את יסודות האקלים במקום בו אין די נתונים על המשקעים והטמפרטורות, היא הצמחייה הטבעית. צמחייה זו, אם האדם לא נגע בה, תלויה בהתפתחותה במידה רבה בתנאי האקלים הטבעיים, ולכן היא מהווה סימן מהימן לסיווג אזורי אקלים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה