יום חמישי, 7 בספטמבר 2017

הרפובליקה העממית של דונצק - היסטוריה


 
בסוף נובמבר 2013 החלו הפגנות המוניות ומחאות נגד סירובה של ממשלת אוקראינה בראשותו של מיקולה אזארוב לחתום על הסכם שיתוף פעולה עם האיחוד האירופי. ב-21 בפברואר 2014 נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ' חתם על הסכם עם מפלגות האופוזיציה על הסדרת המשבר הפולטי וכבר באותו יום הוא עזב את קייב. למחרת הראדה העליונה, שאוישה על ידי מפלגות האופוזיציה, החליטה להדיח את ינוקוביץ' מתפקידו והכריזה על בחירות חדשות לנשיאות. בתגובה לכך, יצאו תושבי מזרח אוקראינה להפגנות כנגד השלטון הפרו-מערבי ותבעו לערוך פדרליזציה שבמסגרתה יוענק שלטון עצמי למחוזות. ב-6 באפריל מפגינים בעיר דונצק השתלטו על בניין ממשלת מחוז דונצק והקימו במקומה "מועצה עממית" שהכריזה על ריבונות המחוז תחת ישות מדינית חדשה בשם "הרפובליקה העממית של דונצק". "המועצה העממית" הפכה לגוף המחוקק של הרפובליקה וחבריה החליטו על עריכת משאל עם לכינון מדינה עצמאית בשטח המחוז והכרזת עצמאות חד צדדית מאוקראינה. באותו היום, ממלא מקום נשיא אוקראינה אולכסנדר טורצ'ינוב הכריז שצבא אוקראינה ינהל מבצעים למאבק בטרוריסטים הבדלנים של חרקוב, דונצק ולוהנסק.
 
ב-8 באפריל 2014 המועצה העממית של רפובליקת דונצק הקימה ממשלה זמנית והוציאה צווים לפיטור כל בעלי התפקידים במחוז דונצק שמונו על ידי הממשלה האוקראינית. כמו כן, נקבע כי משאל העם לעצמאות ייערך ב-11 במאי 2014. ב-10 באפריל ראש הממשלה דניס פושילין הכרז על הקמת צבא עממי ולמפקד הצבא מונה איגור חקימזיאנוב. עד בוקר ה-12 באפריל השלטון העצמי של דונצק כבר היה מאורגן והתמקם בבניין משלת מחוז דונצק במרכז העיר דונצק. בהמשך אותו היום, שאר ערי המחוז (כדוגמת סלוביאנסק, מאריופול, ינקייבו וקראמטורסק) הביעו תמיכה בממשל הבדלני. בתגובה לכך השלטון המרכזי באוקראינה הכריז על תחילת מבצע צבאי נרחב ללוחמה בטרור באזורי מזרח אוקראינה וחל במתקפות צבאיות כנגד מטרות במזרח אוקראינה. הקרבות בין כוחות הממשלה והמורדים התפשטו לכל מחוז דונצק כאשר צבא אוקראינה ניסה להשתלט מספר פעמים על נמל התעופה הבינלאומי בדונצק, אך ב-18 באפריל נכבש על ידי מיליציית המורדים. ב-27 באפריל תחנת הטלוויזיה של מחוז דונצק עברה לשליטת המורדים והפכה לערוץ הטלוויזיה המרכזי של הרפובליקה העממית של דונצק. ב-28 באפריל נערכה הפגנה נגדית, נגד השלטון הבדלני, כאשר אלפי מפגינים דרשו להתאחד בחזרה עם אוקראינה, בעודם צועקים ססמאות כמו "דונצק — זאת אוקראינה". ב-30 באפריל שלטונות אוקראינה הודו באופן רשמי שכוחות הממשלה איבדו שליטה על העיר דונצק ומחצית ממחוז דונצק.
 
ב-1 במאי המורדים השתלטו על בניין התובע הכללי המחוזי והניפו את דגל הרפובליקה.
 
ב-12 במאי הוכרזה ריבונותה של הרפובליקה העממית של דונצק, בהתאם להכרזת עצמאות מ-7 באפריל ותמיכת הרוב במשאל עם שנערך יום קודם לכן.
 
ב-24 במאי דונצק ולוהנסק חתמו על הסכם לאיחוד תחת קונפדרציית נובורוסיה.
 
ב-17 ביולי, במהלך הלחימה בין המורדים לצבא האוקראיני הופל במזרח מחוז דונצק (סמוך לעיר טורזה) מטוס נוסעים של מלזיה איירליינס שטס מאמסטרדם לקואלה לומפור. ב-22 ביולי המורדים איבדו אחיזה בכמה ערים אך המשיכו להילחם בכוחות הממשלה.
 
ב-5 בספטמבר נחתם הסכם במינסק שבמסגרתו סוכמה הפסקת אש בין הצדדים.
 
ב-4 בנובמבר נערכו בחירות כלליות שבמסגרתן נבחר אלכסנדר זכרצ'נקו לנשיא החדש של הרפובליקה העממית של דונצק. המועצה העממית הורכבה משתי מפלגות: מפלגת "רפובליקת דונצק" שזכתה ב-68,35% מקולות המצביעים, ותנועת "דונבאס החופשית" שזכתה ב-31,65% מהקולות. המועצה העממית נבחרה לתקופת כהונה של 4 שנים ובה מאה חברים, 68 מהם מ"רפובליקת דונצק" ו-32 מנדטים מ"דונבאס החופשית".
 
ב-4 בפברואר 2015 שלטונות הרפובליקה העממית של דונצק הכריזו על עצמם כיורשי הרפובליקה של קריבוי רוג ודונצק (שהתקיימה מפברואר 1918 ועד 17 בפברואר 1919) ב-12 בפברואר נערך סבב שיחות במינסק שבמסגרתן סוכמה הפסקת אש נוספת בין הצדדים ויצירת אזורי חיץ מבוזרים בין צדדי המלחמה. ב-1 בספטמבר 2015 המערכת הפיננסית עברה למטבע הרובל הרוסי.
 
ב-16 במרץ 2016 הרפובליקה החלה בהנפקה עצמית של דרכונים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה