מאגר נרחב של ראיונות, מושגים, מאמרים, וידע בנושא מדע טכנולוגיה ורפואה. הרינו להודיע לכל הגולשים הנכבדים שאתר זה חדשני וייחודי כפי שנראה לעין, הבא לתת מדע נרחב בנושא מדע טכנולוגיה ורפואה, האתר מתחדש כל הזמן ונוספים בו נושאים החשובים לכם לדעת, אנא התמידו בגלישה על מנת להתעדכן כל הזמן במתרחש. יצויין לא כל התכנים והסיקורים על פי רוה היהדות
יום שבת, 30 במרץ 2019
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - רמת ברמל - היסטוריה
שמה של הרמה ניתן לה על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, והיא נקראת על שם פיטר פ. ברמל (Peter F. Bermel), קרטוגרף של הסקר הגאולוגי של ארצות הברית, אשר יחד עם ארתור ב. פורד ( Arthur B. Ford) הוביל את משלחת הסקר של הסקר הגאולוגי אשר סקרה את האזור בין השנים 1960–1961, וכן הוביל את המשלחת של הסקר בין השנים 1962–1963 אשר סקרה את האזור שבין כף האלט לגבעות וילסון, ובין קרחון בירדמור להרי הורליק.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הר טרור
הר טרור (באנגלית: Mount Terror) הוא הר געש המהווה את חלקו המזרחי של האי רוס, אנטארקטיקה. יש בו מספר רב של חרוטי לבה וכיפות על צלעות ההר ורובו נמצא תחת שלג וקרח. זה השני בגודלו בין ארבעת הרי הגעש, המהווים את האי רוס ושכנו ממערב, במרחק 30 ק"מ, הר ארבוס, מאפיל עליו במידת מה.
את השם "הר טרור" נתן לו בשנת 1841 סר ג'יימס קלארק רוס, על שם ספינתו השנייה, "טרור" (1813). רב החובל של "טרור" היה קפטן פרנסיס קרוזייה, ידיד קרוב של רוס.
הסלעים בפסגת ההר לא נחקרו עדיין, אבל אזורים נמוכים יותר נחקרו, וגילם של הסלעים שם נע בין 0.82 ל-1.75 מיליון שנים. הר טרור איננו מגלה כל סימנים לפעילות געשית מאז.
הראשונים להעפיל אל הר טרור היו אנשי קבוצה ניו זילנדית בשנת 1959.
"טרור פוינט" (77°41′S 168°13′E), הנמצא ממש מתחת להר טרור, הוא הגבול המזרחי של פוג ביי, 6 ק"מ מערב-צפון-מערב לכף מק-קיי על האי רוס. הראשונים להשתמש בשם זה היו חברי המשלחת הבריטית הלאומית לאנטארקטיקה, 1904-1901, שייחסו אותו כנראה להר טרור, הנשקף אל נקודה זו מצפון-מזרח.
"אוכף טרור" (77°31′S 168°5′E) הוא אחד משלושה אוכפי שלג בולטים על האי רוס, בגובה כ-1,600 מטרים בין הר טרה נובה להר טרור. שמו ניתן לו בהתייחס להר טרור, המתנשא לגובה 3,230 מ' ממזרח לאוכף זה.
"קרחון טרור" (77°37′S 168°3′E) הוא קרחון גדול בין הר טרה נובה להר טרור על האי רוס, הזורם דרומה אל עיקול נטול-רוחות. את השם נתן לו א. ג'. היינה מן הסקר הגאולוגי של המשלחת הניו זילנדית לאנטארקטיקה NZGSAE), 1963-1962), על יסוד הקשר שלו אל הר טרור.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הר פאוול (אנטארקטיקה) - היסטוריה ומקור השם
שמו של ניתן לו על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, בהתבסס על הצעה של פיטר ברמל (Peter Bermel) וארתור פורד (Arthur Ford) שהובילו יחדיו את משלחת החקר להרי תיל מטעם הסקר הגאולוגי של ארצות הברית בין השנים 1960–1961.
ההר נקרא על שם ג'ון וסלי פאוול, שהיה המנהל השני של הסקר הגאולוגי, בין השנים 1881-1894. פסגות נוספות באזור נקראות על שם מנהלי הסקר הגאולוגי.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - פסגת פאפראט
קרח, שגובהו 650 מטרים, בהרי סלוואי שבאי בראבאנט, בארכיפלג פאלמר שבאנטארקטיקה.
הפסגה נמצאת מצפון מזרח לקרחון קוך, מצפון למפרץ צ'יריגואנו, ומדרום מזרח לקרחון ג'נר. הפסגה ממוקמת 3.5 ק"מ מזרחית לפסגת קונדולוב, 4.4 קילומטרים דרום מזרחית להר אקיאר, כ-7 ק"מ דרומית מערבית לפסגת קוק וכ-6 ק"מ צפוני מזרחית להר באקל.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - פסגת קינג (אנטארקטיקה) - היסטוריה ומקור השם
שמו של ההר ניתן לו על ידי הסקר הגאולוגי של ארצות הברית.
השם הוצע על ידי פיטר ברמל (Peter Bermel) וארתור ב. פורד (Arthur B. Ford) אשר עמדו בראש משלחת הסקר, ואשר סקרו את ההרים בין השנים 1960–1961. ההר נקרא על שם קלרנס קינג, המנהל הראשון של הסקר הגאולוגי, בין השנים 1879–1881.
פסגות אחרות סביב פסגת קינג נקראות על שם המנהלים הבאים של הסקר הגאולוגי של ארצות הברית.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הר קירקפטריק
הר קירקפטריק (באנגלית: Mount Kirkpatrick) הוא ההר הגבוה ביותר ברכס המלכה אלכסנדרה בהרים הטראנס-אנטארקטיים שביבשת אנטארקטיקה. גובהו 4,528 מטרים, כחמישה קילומטרים מערבית לו, שוכן הר דיקסון שגובהו 4,120 מטרים.
שמו של ההר ניתן לו על ידי חברי משלחת נמרוד. הם קראו להר על שם אלכסנדר ברייס קירקפטריק (Alexander Bryce Kirkpatrick) איש עסקים מגלאזגו שבסקוטלנד, שתמך כלכלית במשלחתם.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - רכס קרטר - היסטוריה ומקור השם
הרכס מופה לראשונה על ידי משלחת הסקר הגאולוגי האנטארקטי של ניו זילנד (שחקרה את האזור בין השנים 1957–1958) ועל ידי משלחת הסקר הגאולוגי של ארצות הברית (שחקרה את האזור בין השנים 1960–1962).
שמו של הרכס ניתן לו על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, והוא נקרא על שם הכימאי הרברט א. קרטר, חבר הקרן הלאומית למדע של ארצות הברית בין השנים 1964 - 1972, ויו"ר הקרן בין השנים 1970 - 1972.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - פסגת ראלמאן - היסטוריה ומקור השם
הפסגה התגלתה ומופתה לראשונה על ידי הסקר הגאולוגי של ארצות הברית (USGS) באמצעות תצלומי אוויר של צי ארצות הברית שצולמו בין השנים 1961–1966.
שמה של הפסגה ניתן לה על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, והיא נקראת על שם ג'רלד ד. ראלמאן, הצ'יף (אחראי המכונאות) מטעם צי ארצות הברית של הצוות שקדח לראשונה דרך מדף הקרח רוס, במסגרת "מבצע קיפאון עמוק" בשנת 1966. הקידוח בוצע ליד איי דיילי.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הרי ריד - היסטוריה
ההר מופה על ידי הסקר הגאולוגי של ארצות הברית באמצעות סקרים על הקרקע ובאמצעות תצלומי אוויר שבוצעו על ידי צי ארצות הברית בין השנים 1960–1964. שמו של ההר ניתן לו על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, והוא נקרא על שם סגן אלוף ג'ון ס. שורט ( John S. Short), מפקד בצי האמריקאי במהלך מבצע הקפאה עמוקה (Operation Deep Freeze ) בין השנים 1967–1968.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - רכס בסטיאן - היסטוריה
ההר מופה על ידי הסקר הגאולוגי של ארצות הברית באמצעות סקרים על הקרקע ובאמצעות תצלומי אוויר שבוצעו על ידי צי ארצות הברית בין השנים 1960–1964. שמו של ההר ניתן לו על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, והוא נקרא על שם סגן אלוף ג'ון ס. שורט ( John S. Short), מפקד בצי האמריקאי במהלך מבצע הקפאה עמוקה (Operation Deep Freeze ) בין השנים 1967–1968.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הר שורט - היסטוריה
ההר מופה על ידי הסקר הגאולוגי של ארצות הברית באמצעות סקרים על הקרקע ובאמצעות תצלומי אוויר שבוצעו על ידי צי ארצות הברית בין השנים 1960–1964. שמו של ההר ניתן לו על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, והוא נקרא על שם סגן אלוף ג'ון ס. שורט ( John S. Short), מפקד בצי האמריקאי במהלך מבצע הקפאה עמוקה (Operation Deep Freeze ) בין השנים 1967–1968.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הר שלטון - היסטוריה
ההר מופה לראשונה על ידי משלחת החקר של הסקר הגאולוגי של ארצות הברית, בהתבסס על סקרי מחקר ועל תצלומי אוויר שבוצעו על ידי צי ארצות הברית בין השנים 1960–1963.
שמו של ההר ניתן לו על ידי הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים, והוא נקרא על שם ג'ון אי שלטון (John E. Shelton), שהיה מטאורולוג בתחנת האלט במסגרת תוכנית המחקר האנטארקטית של ארצות הברית בין השנים 1964–1965.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הר התקווה (אנטארקטיקה) - היסטוריה
גבעה התגלתה ב-3 בדצמבר 1908 על ידי ארנסט שקלטון וקבוצת הקוטב הדרומי שלו, במסעם לעבר הקוטב הדרומי כחלק ממשלחת נמרוד. באמצעות הטיפוס על גבעה זו זכתה הקבוצה לתצפית הראשונה שלה אל הקרחון, שפתח לפניה את הדרך אל רמת הקוטב והקוטב עצמו.
שקלטון רשם ביומנו:
הגענו אל בסיס ההר, בתקווה לטפס עליו כדי להשקיף אל הסביבה [...] בקושי רב נאחזנו וטיפסנו על פני ההר הסלעיים, ואז עלינו במדרון מתון, עוטה שלג [...] מראש הרכס הזה נפתחה לפנינו בבת אחת הדרך דרומה, כי לנגד עינינו השתרע קרחון אדיר [...] משתרע הלאה דרומה אל פנים הארץ עד שבסופו של דבר נראה כמתמזג ברמת קרח פנים-יבשתי.
שקלטון קרא לגבעה, שסיפקה את נקודת התצפית הזאת "Mount Hope" ("הר התקווה"), על שום התקווה שנטעה בלבותיהם. קבוצתו של שקלטון העפילה מן הקרחון אל הרמה, אבל שבה על עקבותיה לפני שהגיעה אל הקוטב. כעבור שלוש שנים, הלכה קבוצת הקוטב של קפטיין סקוט, ממשלחת טרה נובה, באותו נתיב והגיעה אל הקוטב (חמישה שבועות אחרי קבוצתו של רואלד אמונדסן), אך כל אנשיה גוועו בדרך חזרה. "הר התקווה" היה אתר המצבור האחרון שהניחה קבוצת ים רוס ב-1916, לספק סיוע לצעדה הכושלת של שקלטון לחציית הקוטב, שהייתה אמורה להוות את שיאה של המשלחת הטראנס-אנטארקטית האימפריאלית, היא משלחת "אנדיורנס".
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הר טרה נובה
הר טרה נובה (77°31′S 167°57′E) הוא הר כסוי-שלג, 2,130 מ' גובהו, בין הר ארבוס להר טרור על האי רוס. ההר מופה לראשונה על ידי משלחת דיסקברי, 1904-1901, ונקרא על שם טרה נובה, אוניית הסיוע של משלחת זו ושל משלחת טרה נובה, 1913-1910.
אוכף טרה נובה (77°31′S 167°37′E) הוא אחד משלושה אוכפי-שלג בולטים על האי רוס, בגובה 1400 בין הר ארבוס והר טרה נובה. הוא נקרא כך משום התייחסותו אל הר טרה נובה, המתנשא לגובה 2,130 מ' ממזרח לאוכף זה.
קרחון טרה נובה (77°27′S 167°42′E) הוא קרחון באורך כ-9 ק"מ במרכז האי רוס. הוא זורם צפונה מן האוכף בין הר ארבוס להר טרה וזורם אל תוך מפרץ לואיס. שמו ניתן לו על שום קרבתו להר טרה נובה.
יום שישי, 29 במרץ 2019
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - הרי ויקטורי - היסטוריה
אזור ההרים הקרוב לים רוס התגלה ומופה על ידי משלחות המחקר של רוס, בורכגרווינק, סקוט ושקלטון.
מיפוי אזור מרכז ההרים בוצע באמצעות תצלומי אוויר של צי ארצות הברית, ומשלחות סקר של ניו זילנד וארצות הברית בין השנים 1950 ו-1960.
שם הרכס ניתן לו על ידי משלחת הסקר הגאולוגי האנטארקטי של ניו זילנד בגלל קרבת ההרים להרי האדמירליות - והקשר לניצחונות הימיים של הצי המלכותי הבריטי.
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - וינסון מסיב
וינסון מסיב (באנגלית: Vinson Massif) הוא ההר הגבוה ביותר באנטארקטיקה, וגובהו 4,892 מטר. הוא ממוקם כ-1,200 קילומטר מהקוטב הדרומי. בסיס ההר הוא גוש סלע גדול באורך כ-21 ק"מ ורוחב 13 ק"מ. הוא מתנשא מעל מדף הקרח רון-פילכנר סמוך לבסיסו של חצי האי האנטארקטי. בקצהו הדרומי של המסיב מתנשאת פסגה גבוהה נוספת, הר קראדרוק (4,650 מטר).
שמות הרים והרי געש - אנטארקטיקה - וינסון מסיב - היסטוריה
התגלה לראשונה על ידי מטוס של הצי האמריקאי ב-1958. ב-1961 קיבל וינסון מסיב את שמו מן הוועדה המייעצת לשמות אנטארקטיים (US-ACAN), על שם קרל וינסון, חבר בקונגרס האמריקאי ממדינת ג'ורג'יה, כאות הוקרה על על תמיכתו בחקר אנטארקטיקה. ב-1 בנובמבר 2006, קבעה הוועדה שמאונט וינסון ו-וינסון מסיב הם ישויות נפרדות.
ב-1963 התחילו שתי קבוצות ממועדון הטיפוס האלפיני האמריקאי להפעיל לחץ על המועצה הלאומית למדע לממן משלחת טיפוס על ההר. מאונט וינסון היא הפסגה הגבוהה ביותר באנטארקטיקה, 4,892 מ' גובהה. היא נמצאת בחלקה הצפוני של הרמה שבשיאו של וינסון מסיב, בחלקו הדרומי של קו הגובה העיקרי של רכס סנטינל, כ-2 ק"מ צפונית לפסגת הוליסטר. ב-1966 אוחדו שתי המשלחות ובראש המשלחת המאוחדת עמד ניקולאס קלינץ'. בדצמבר של אותה שנה, העביר חיל הים את המשלחת מהעיר קרייסטצ'רץ' בניו זילנד לבסיס צבאי אמריקאי באנטארקטיקה. משם עברו במטוס סקי (הרקולס C-130) אל רכס הרי הסנטינל. כל חברי המשלחת הצליחו להגיע לפסגה. הקבוצה הראשונה, שמנתה ארבעה מטפסים, עמדה על ראש ההר ב-18 בדצמבר 1966. עוד 4 הגיעו ב-19 ושלושת האחרונים ב-20 לחודש. משלחת מ-2001 הייתה הראשונה לטפס בנתיב המזרחי, וגם ערכה מדידות GPS של גובה הפסגה. נכון ל-2010, ניסו 1,400 מטפסי הרים להגיע אל פסגת מאונט וינסון.
הטיפוס על וינסון אינו קשה במיוחד מבחינה טכנית, מעבר לסכנות הרגילות של מסע רגלי באנטארקטיקה.
בשנים האחרונות קיבל ההר תשומת לב ציבורית רבה עקב היותו חלק מאתגר הטיפוס: מסע שבע הפסגות, אל הפסגה הגבוהה בכל יבשת. בין השנים 1985–2000 הדריכה חברת Adventure Network International, שהיא היחידה הרשאית להעלות מטפסים באופן פרטי, יותר מ-450 לקוחות אל הפסגה.
הירשם ל-
רשומות (Atom)