מאגר נרחב של ראיונות, מושגים, מאמרים, וידע בנושא מדע טכנולוגיה ורפואה. הרינו להודיע לכל הגולשים הנכבדים שאתר זה חדשני וייחודי כפי שנראה לעין, הבא לתת מדע נרחב בנושא מדע טכנולוגיה ורפואה, האתר מתחדש כל הזמן ונוספים בו נושאים החשובים לכם לדעת, אנא התמידו בגלישה על מנת להתעדכן כל הזמן במתרחש. יצויין לא כל התכנים והסיקורים על פי רוה היהדות
יום שלישי, 23 בינואר 2018
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - שרקהורן - גאוגרפיה
ההר שוכן כ-10 קילומטרים דרום מזרחית לעיירה גרינדלוולד בין העמקים של קרחון גרינדלוולד התחתון וקרחון גרינדלוולד העליון ברכס החוצה את הרכס המרכזי לרוחבו המתחיל בהר מטנברג וממשיך בהרים קליינס שרקהורן, שרקהורן, לאוטרארהורן, קליין לאוטרארהורן והוגיהורן ועד להר הלאוטראר רוטהורנר, שם מסתיים הרכס בקרחון פינסטראר.
מבחינה גאולוגית שרקהורן הוא חלק ממסיב ארה.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - שטוקהורן - גאוגרפיה
שטוקהורן הוא ההר הצפון-מערבי ביותר באלפים הברניים. הוא חלק מהאזור הנקרא "טרום האלפים" (Pre-Alps), המשתרע לאורך 13 קילומטר וכולל את שכבות ההרים הנמוכות יותר, המתחיל בשפלה השווייצרית ומגיע עד לרכס המרכזי. ההר אינו חלק מרכס הרים ועומד לבדו בין הרכסים ניזן-אלבריסטהורן (המתחיל על אגם תון בהר ניזן (2,362) ועולה בהדרגה דרך ההרים פרומברגהורן (2,394) הוניזן (2,454) מאנליפלואה (2,652) גסור (2,708) ועד להר אלבריסטהורן (2,764) שצופה על העיירה לנק בסמיכות להר וילדשטרובל שברכס המרכזי) וגאנטריש-שאפברג (המהווה את הרכס הצפוני ביותר באלפים הברניים ומתחיל ליד העיר תון בהר גאנטריש (2,175) וממשיך לאורך עמק זימן דרך ההרים מרה (2,087) שאפארניש (2,107) קייזראג (2,189) עד לסיומו בהר שאפברג (2,239) ליד אגם גרוייר (Lake of Gruyère) בשפלה השווייצרית).
מצידו הדרומי חולש ההר על עמק זימן (Simmental) צדו המזרחי צופה על אגם תון והעיר תון, צדו הצפוני מתמזג אל תוך השפלה השווייצרית ובצדו המערבי נמצא הר גאנטריש.
למרגלות ההר מדרום בעמק זימן שוכנת העיירה ארלנבאך בזימנטל (Erlenbach im Simmental), ולמרגלותיו מצפון לפני העיר תון נמצאת העיירה אמזולדינגן (Amsoldingen).
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - שטוקהורן - תיירות
ניתן להגיע כמעט עד פסגת ההר באמצעות רכבל, שהוקם בשנת 1969, ותחנתו הראשונה היא בעיירה ארלנבאך בזימנטל, משם ניתן להמשיך במנהרה באורך 70 מטר, הנגישה גם לכיסאות גלגלים ועגלות, אל המרפסת הפנורמית שנפתחה בשנת 2013, וממנה ניתן לראות מצד אחד את רכס היונגפראו, הכולל את ההרים מנך, אייגר, שרקהורן ועוד, ומן הצד השני את אגם תון ואת עמק נהר ארה, וכן את העיר אינטרלאקן ואת הרי היורה. בעת ראות טובה ניתן לראות אפילו את אזור היער השחור.
בפסגת ההר ישנה מסעדה, והיא נקודת התחלה למספר מסלולי הליכה. בצדו המערבי של ההר נמצא אגם אוברשטוקנזה (Oberstockensee) בגובה 1,650 מטר, ועל צדו הדרומי אגם הינטרשטוקנזה (Hinterstockensee) בגובה 1,550 מטר, שניהם מפורסמים בכמות הדגה המצויה בהם ומהווים מוקד משיכה לדייגים. נחל תת-קרקעי מחבר בין שני האגמים.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - שוורצהורן - גאוגרפיה
ההר ממוקם בין אגם ברינץ לעיירה גרינדלוולד ברכס הקיצוני מצפון מזרח האלפים הברניים הכולל בנוסף את ההרים לושרהורן רוטהפלו פאולהורן וילדגרסט אולטשיבורג וצ'ינגל. וגובל מצפון באגם ברינץ, מדרום בעיירה גרינדלוולד, ממערב בעמק לאוטהברונן ובעמק לושן (Lütschental), וממזרח בנהר ארה
מצדו המזרחי נמצא הר צ'ינגל ומצפונו הר וילדגרסט, מדרומו העיירה גרינדלוולד וממזרחו הר פאולהורן.
בצדו הצפוני של ההר ישנו קרחון קטן בשם בלאו גלצ'רלי (Blau Gletscherli).
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - שאפברג - גאוגרפיה
שאפברג הוא ההר החמישי מדרום לעיר תון, והראשון מצפון למעבר יאון (Jaun Pass), ברכס הקיצוני בצפון האלפים הברניים באזור המכונה גם טרום האלפים (Pre-Alps). הרכס מתחיל ליד העיר תון בהר גאנטריש (2,175), וממשיך לאורך עמק זימן דרך ההרים מרה (2,087), שאפארניש (2,107) וקייזראג (2,185), עד להר שאפברג ליד אגם גרוייר (Lake of Gruyère) בשפלה השווייצרית, שם חוצה את הרכס מעבר יאון (המחבר את אזור גרוייר (district of Gruyère) שבשפלה השווייצרית עם עמק זימן (Simmental)), ומצידו הדרומי של המעבר ממשיך הרכס בהרים רודיגנשפיץ (2,124), דאן דה רות (2,236), דאן דה סאוויני (2,252), וניל נואר (2,389), ווניל קארה (2,197), ומסתיים בהרים רושה דה נה (2,042) ודאן דה ז'אמאן (1,879) שעל גדות אגם ז'נבה.
בצידו הצפוני ממוקם הר קייזראג מצדו המזרחי עמק זימן ובצדו המערבי מתמזג ההר אל תוך השפלה השווייצרית.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - שאפארניש - גאוגרפיה
שאפארניש הוא ההר האמצעי בצפון הרכס הקיצוני שבצפון האלפים הברניים באזור המכונה גם טרום האלפים (Pre-Alps). הרכס מתחיל ליד העיר תון בהר גאנטריש (2,175), וממשיך לאורך עמק זימן דרך ההרים מרה (2,087), שאפארניש, וקייזראג (2,185), עד להר שאפברג (2,239) ליד אגם גרוייר (Lake of Gruyère) בשפלה השווייצרית, שם חוצה את הרכס מעבר יאון (המחבר את אזור גרוייר (district of Gruyère) שבשפלה השווייצרית עם עמק זימן (Simmental)), ומצידו הדרומי של המעבר ממשיך הרכס בהרים רודיגנשפיץ (2,124), דאן דה רות (2,236), דאן דה סאוויני (2,252), וניל נואר (2,389), ווניל קארה (2,197), ומסתיים בהרים רושה דה נה (2,042) ודאן דה ז'אמאן (1,879) שעל גדות אגם ז'נבה.
בצידו הצפוני ממוקם הר מרה ובצידו הדרומי ההרים קייזראג ושאפברג, מצדו המזרחי עמק זימן ובצדו המערבי מתמזג ההר אל תוך השפלה השווייצרית.
בצידו הדרומי נמצא אגם ואלופסי (Walopsee) ובצדו המערבי האגם השחור.
למרגלותיו בעמק זימן ממוקמת העיירה בולטיגן (Boltigen).
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - קליין פישרהורן
קליין פישרהורן (Klein Fiescherhorn) היא הפסגה הנמוכה בהר הפישרהורן ברכס האלפים הברניים המתנשאת לגובה 3,895 מטר, מזרחית לפסגת גרוס פישרהורן, בגבול הקנטונים ואלה וברן בשווייץ.
הר הפישרהורן הוא בעל 3 פסגות כאשר הגבוהה שבהם היא הגרוס פישרהורן המתנשאת לגובה של 4,049 מטר, האמצעית היא ההינטר פישרהורן המתנשאת לגובה 4,025 מטר (הינטר משמעותו אחורי), ואילו הנמוכה היא הקליין פישרהורן. הפסגות גרוס פישרהורן וקליין פישרהורן ממוקמות ממש על קו הגבול שבין הקנטונים ואלה וברן ואילו ההינטר פישרהורן נמצאת כולה בקנטון ואלה.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - קליין לאוטרארהורן - גאוגרפיה
ההר נמצא במזרח הרכס המרכזי של האלפים הברניים ברכס החוצה את הרכס המרכזי לרוחבו המתחיל בהר מטנברג שמעל העיירה גרינדלוולד וממשיך דרך ההרים קליין שרקהורן, שרקהורן, לאוטרארהורן, קליין לאוטרארהורן והוגיהורן ועד להר הלאוטראר רוטהורנר, שם מסתיים הרכס מעל קרחון פינסטראר.
הקליין לאוטרארהורן יחד עם ההוגיהורן והלאוטראר רוטהורנר מפרידים גם בין קרחון פינסטראר וקרחון סטראלג (Strahlegg Glacier) המהוים יחד עם קרחון לאוטראר את קרחון אונטראר.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - קיר לאוטרברונן
קיר לאוטרברונן (בגרמנית: Lauterbrunnen Wand) הוא צוק באלפים הברניים המתנשא בכיוון צפון מזרח לאורך עמק לאוטרברונן בקנטון ברן בשווייץ.
הקיר נמתח באורך של 8 קילומטר מהר הגלטשרהורן (3,983) במזרח דרך האבנפלו (3,962) המיטאגהורן (3,897) הגרוסהורן (3,754) ועד הלאוטרברונן ברייטהורן (3,785) במערב, שם מסתיים הרכס במעבר המפריד בין הלאוטרברונן ברייטהורן והצ'ינגלהורן.
הצוק נקרא על שם העיירה לאוטרברונן השוכנת למרגלותיו בעמק לאוטרברונן.
ב-12 באפריל 2007 התרסק מטוס טורנדו של הלופטוואפה, חיל האוויר הגרמני, אל תוך הקיר בין המיטאגהורן והאבנפלו, טייס המטוס נהרג במקום ואילו טייס המשנה הצליח להימלט מהמטוס וחולץ על ידי צוותי הצלה.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - צ'ינגלהורן - גאוגרפיה
ההר ממוקם ברכס היונגפראו בין ההרים ברייטהורן (ממזרח) בירגהורן (ממערב) ומוטהורן (מצפון).
להר שתי פסגות, פסגת הצ'ינגלהורן ופסגה נמוכה יותר הנקראת קליין צ'ינגלהורן (מילולית: "צ'ינגלהורן קטן", גובה 3,495) השוכנת מזרחית צפונית לפסגה הגבוהה, הפסגה הנמוכה מפרידה בין עמק לאוטהרברונן (Lauterbrunnental) ובין עמק קנדר (Kandertal) בקנטון ברן ואילו הגבוהה מפרידה בין שני העמקים האלו ועמק לוצ'נטאל (Lötschental) שבקנטון ואלה.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - צ'ינגלהורן - העפלה
הראשונים לטפס על ההר ב 6 בספטמבר 1865 היו, היינריך פיוז (Heinrich Feuz), ו.ה. הוקר (W. H. Hawker), ואולריך (Ulrich) וכריסטיאן (Christian) לונר (Lauener).
הכלבה המפורסמת "צ'ינגל" (שכבשה 11 פסגות, והייתה מועמדת להצטרף למועדון האלפים האנגלי) של המטפס המפורסם ו.א.ב. קולידג' (W. A. B. Coolidge) ניתנה לקולידג' במתנה על ידי המדריך כריסטיאן אלמר בשנת 1868 ונקראה על שם ההר צ'ינגלהורן.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - פרומברגהורן -גאוגרפיה
פרומברגהורן הוא ההר השני מצפון והשישי מדרום, ברכס ההרים המפריד בין העמקים קנדר (Kandertal) ופרוטיג (Frutigtal) לבין העמקים זימן (Simmental) ודיאמטיג (Diemtigtal), המתחיל בהר ניזן שצופה על העיר שפיץ ואגם תון, וכולל מלבד פרומברגהורן את ההרים דרוננגאלם, הוניזן, מאנליפלואה, גסור ואלבריסטהורן.
למרגלות ההר בעמק קנדר שוכנת העיירה רייכנבאך בקנדרטל (Reichenbach im Kandertal) ובעמק דיאמטיג העיירה דיאמטיגן (Diemtigen). פסגת ההר מהווה את הגבול המוניציפלי בין העיירות.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - פינסטרארהורן
פינסטרארהורן (Finsteraarhorn) הוא הר ברכס האלפים הברניים בגבול הקנטונים ברן וואלה בשווייץ המתנשא לגובה של 4,274 מטר מעל גובה פני הים, ונחשב להר הגבוה ביותר באלפים הברניים ובקנטון ברן כולו.
במשך שנים רבות היה הפינסטרארהורן ההר הגבוה ביותר בשווייץ, אך עם הצטרפותו של קנטון ואלה בשנת 1815 עבר התואר להר מונטה רוזה.
משנת 2001 כל גוש ההרים והקרחונים שסביבו נכלל באתר המורשת העולמית יונגפראו-אלטש-ביטשהורן.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - פינסטרארהורן - גאוגרפיה
ממערב להר שוכן קרחון פישר (Fiescher Glacier) הנחשב לשלישי בגדלו בהרי האלפים, ממזרח לו שוכנים קרחוני ארה הגדולים (Great Aar Glaciers), ומצפון לו שוכן קרחון גרינדלוולד הנמוך (Lower Grindelwald Glacier). הפינסטרארהורן מוקף בהרים שרקהורן ולאוטרארהורן מצפון, גרוסס פישרהורן, גרינהורן וגרוס ונרהורן ממערב, ואוברארהורן ממזרח.
ההר שוכן בגבול הקנטונים ברן וואלה, ובין השטח המוניציפלי של הערים פישרטל (Fieschertal) בקנטון ואלה, וגוטאנן (Guttannen) שבקנטון ברן. גבול ברן-ואלה מהווה גם את קו פרשת המים שבין עמק הרון ועמק הריין ובעצם בין הים הצפוני והים התיכון. והפינסטרארהורן הוא הנקודה הגבוהה ביותר באגן הניקוז של הריין.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - פאולהורן
פאולהורן (Faulhorn) הוא הר ברכס האלפים הברניים המתנשא לגובה של 2,681 מטר, וממוקם בקנטון ברן בשווייץ.
ההר ממוקם בין אגם ברינץ (Lake Brienz) והעיירה גרינדלוולד, ובין שטחה המוניציפלי של העיירה איסלטוולד (Iseltwald) ושטחה המוניציפלי של גרינדלוולד כאשר פסגתו מהווה את הגבול שבין העיירות.
בשנת 1830 הוקם על פסגת ההר מלון ברגהוטל.
יום ראשון, 21 בינואר 2018
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - ניזן - גאוגרפיה
ניזן הוא ההר הצפוני ביותר ברכס ההרים המפריד בין עמק קנדר (Kandertal) והעמקים זימן (Simmental) ודיאמטיג (Diemtigtal), הכולל את ההרים פרומברגהורן דרוננגאלם הוניזן מאנליפלואה גסור ואלבריסטהורן.
ההר שוכן בין הר פרומברגהורן ואגם תון, כאשר למרגלותיו מצפון ממוקמת העיר שפיץ על שפת אגם תון, ולמרגלותיו בתחילת עמק סימן (Simmental), שוכנת העיירה וימיס, ובתחילת עמק קנדר (Kandertal) שוכנת העיירה מולנן (Mülenen).
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - ניזן - תיירות
ניתן להגיע לפסגת ההר בנסיעה ב'ניזנבאן פוניקולר' היוצא מהעיירה מולנן, שבנייתו הושלמה בשנת 1910 ונחשב לאחד מהפוניקולרים הוותיקים בעולם.
לצד הניזנבאן קיים גרם המדרגות הארוך ביותר בעולם הכולל 11,674 מדרגות, והוא פתוח לציבור פעם אחת בשנה לקיום תחרות ריצה במדרגות.
בפסגת ההר קיימת מסעדה, והיא נקודת התחלה למספר מסלולי הליכה.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - גאנטריש (נונננפלואה) - גאוגרפיה
גאנטריש הוא ההר המערבי ביותר באלפים הברניים, ההר הוא הראשון מדרום לעיר תון, והחמישי מצפון למעבר יאון (Jaun Pass), ברכס הקיצוני בצפון האלפים הברניים באזור המכונה גם טרום האלפים (Pre-Alps). הרכס מתחיל ליד העיר תון בהר גאנטריש, וממשיך לאורך עמק זימן דרך ההרים מרה (2,087), שאפארניש (2,107), וקייזראג (2,185), עד להר שאפברג (2,239) ליד אגם גרוייר (Lake of Gruyère) בשפלה השווייצרית, שם חוצה את הרכס מעבר יאון (המחבר את אזור גרוייר (district of Gruyère) שבשפלה השווייצרית עם עמק זימן (Simmental)), ומצידו הדרומי של המעבר ממשיך הרכס בהרים רודיגנשפיץ (2,124), דאן דה רות (2,236), דאן דה סאוויני (2,252), וניל נואר (2,389), ווניל קארה (2,197), ומסתיים בהרים רושה דה נה (2,042) ודאן דה ז'אמאן (1,879) שעל גדות אגם ז'נבה.
בצדו הדרומי של ההר נמצא עמק זימן וצדו הצפוני מתמזג בהדרגה את תוך השפלה השווייצרית באזור עמק הנהר ארה, בצדו המזרחי נמצא אגם תון ובצדו המערבי הר מרה.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - גאנטריש (נונננפלואה) - גאוגרפיה - פסגות נוספות
הר גאנטריש כולל מספר פסגות נוספות, שהם הרים בפני עצמם, אך מכיוון שגאנטריש הוא החשוב ביותר נקראים כולם בשמו.
ממזרחו ממוקם הר נונננפלואה (Nünenenflue) המתנשא לגובה של 2,102 מטר, והשטח שבין הפסגות נקרא מעבר לייטרה (Leiterepass).
ממערבו ממוקם הר בורגלן (Bürglen) המתנשא לגובה של 2,165 מטר.
ולאחריו הר אוקסן (Ochsen) המתנשא לגובה של 2,188 מטר.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - גאנטריש (נונננפלואה) - תיירות
אזור גאנטריש נחשב לפופולרי ביותר, ויש בו עשרות שבילי הליכה, בצדו הדרום מערבי של ההר ישנו שביל המגיע עד לפסגה. בצדו המזרחי התלול של ההר נפתח בשנת 2007 מסלול טיפוס באמצעות ידיות וכבלים.
מצפון מזרח להר ממוקמים מעיינות גורבה.
בשפלה למרגלות ההר ממערב נפתח בשנת 2011 פארק גאנטריש (Regionalen Naturpark Gantrisch), שנקרא על שם ההר, הכולל שבילי טיול, מעיינות מים, ופעילויות ספורט רבות נוספות.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - מרה - גאוגרפיה
מרה הוא ההר השני מדרום לעיר תון, והרביעי מצפון למעבר יאון (Jaun Pass), ברכס הקיצוני בצפון האלפים הברניים באזור המכונה גם טרום האלפים (Pre-Alps). הרכס מתחיל ליד העיר תון בהר גאנטריש (2,175), וממשיך לאורך עמק זימן דרך ההרים מרה, שאפארניש (2,107), וקייזראג (2,185), עד להר שאפברג (2,239) ליד אגם גרוייר (Lake of Gruyère) בשפלה השווייצרית, שם חוצה את הרכס מעבר יאון (המחבר את אזור גרוייר (district of Gruyère) שבשפלה השווייצרית עם עמק זימן (Simmental)), ומצידו הדרומי של המעבר ממשיך הרכס בהרים רודיגנשפיץ (2,124), דאן דה רות (2,236), דאן דה סאוויני (2,252), וניל נואר (2,389), ווניל קארה (2,197), ומסתיים בהרים רושה דה נה (2,042) ודאן דה ז'אמאן (1,879) שעל גדות אגם ז'נבה.
מצדו הצפון מזרחי ממוקם הר גאנטריש ומצידו הדרומי הר שאפארניש צדו המזרחי של ההר מתנשא מעל עמק זימן ולמרגלותיו העיירה אוברוויל בזימנטל (Oberwil im Simmental), צדו המערבי מתמזג אל תוך השפלה השווייצרית.
שמות הרים והרי געש - אירופה - שווייץ - הרי האלפים - ברן (קנטון) - מנך
מנך (בגרמנית: Mönch) הוא הר באלפים הברניים בשווייץ המתנשא לגובה של 4,107 מטר. יחד עם האייגר והיונגפראו הם יוצרים את קבוצת ההרים המפורסמת הנראית למרחוק.
משמעות השם מנך בגרמנית היא "נזיר".
המנך שוכן בגבול הקנטונים ברן וואלה ממזרח להר יונגפראו ולתחנת הרכבת יונגפראויוך, וממערב להר אייגר. ממזרח לפסגה בגובה 3,650 מטר נמצאים תחנת הרכבת מנכיוך והמנך הט (תחנה בה ניתן לרכוש מזון וציוד).
מדרום להר זורמים שני יובליו הגדולים של קרחון אלטש זרוע היונגפראו (Jungfraufirn) וזרוע אוויגשנייפלד (Ewigschneefäld).
צדו הצפוני של ההר עומד כקיר מעל עמק לאוטהברונן.
מערת הרכבת ליונגפראו עוברת בתוך ההר, ממש מתחת לפסגתו, בגובה משוער של 3300 מטר.
הראשונים שטיפסו על ההר בשנת 1857 היו מדריך הטיולים ומטפס ההרים השווייצרי כריסטיאן אלמר, יחד עם כריסטיאן קאופמן, אולריך קאופמן, וסיגיסמונד פורגס.
הירשם ל-
רשומות (Atom)