יום שלישי, 19 בדצמבר 2017

שמות הרים והרי געש - אוקיאניה - פפואה גינאה החדשה - הונגה טונגה



הונגה טונגה (באנגלית: Hunga Tonga) הוא הר געש תת-ימי הממוקם כ-30 ק"מ דרומית לאי פונואפו (Fonuafoʻou; הידוע גם בשם פלקון) המשתייך לטונגה. הר הגעש הונגה טונגה הוא חלק מקבוצת הרי געש פעילה מאוד הנקראת רכס טונגה ומתנשאת מניו זילנד עד מזרחית לפיג'י. הר הגעש נמצא 100 ק"מ מעל אזור סיסמי פעיל. גובהו של ההונגה טונגה 149 מטר ושטחו 390 דונם.

ההונגה טונגה שוכן בין שני איים המהווים שרידים משתיים משפות הקלדרה שהתפרקו. שני האיים נמצאים במרחק של כ-1.66 ק"מ ואורכו של כל אחד מהאיים 2 ק"מ. האיים והר הגעש מורכבים בעיקר מהחומר אנדזיט (סלע יסוד געשי הדומה לבזלת).

ב-16 במרץ 2009 התפרץ הר הגעש ופלט עשן, אפר, אדים ולבה לאוויר מעל האוקיינוס. ההתפרצות כיסתה את אחד האיים הסמוכים באפר, קברה מתחת לאפר בעלי חיים וצמחים והשמידה את כולם. ב-21 במרץ דיווח הגאולוג הראשי של טונגה, קלפי מפי (Kelepi Mafi), כי בין שני הפתחים עיקריים של ההתפרצות נוצר אי חדש מקרקע געשית ושטחו מאות מטרים רבועים.

הר הגעש התפרץ שוב בדצמבר 2014-ינואר 2015. מההתפרצות נוצר אי שחיבר בין הונגה טונגה לאי הונגה ה'אפאי (Haʻapai), האי החדש מכונה הונגה טונגה-הונגה ה'אפאי. בתחילה סברו החוקרים שהאי יעלם תוך מספר חודשים בעקבות זרמי הים אולם לאחר שישה חודשים קצב הבלייה של האי הואט מאוד. הערכה היא כי האי יחזיק מעמד בין 10 שנים ל-30 שנה. זהו האי הראשון שנתון למעקב לווייני מרגע היווצרותו. חוקרים ממרכז טיסות החלל גודרד של נאס"א חוקרים את היווצרות האי. לדבריהם, קיים דמיון בין היווצרות האי הזה להצוורות איים קדומים דומים במאדים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה